Der er mange muligheder for uddannelse og det kan være svært for unge at vælge. Som forælder kan du hjælpe ved at følge med i, hvad der sker i vejledningen på skolen.
Børn, unge og familie
Der er mange muligheder for uddannelse og det kan være svært for unge at vælge. Som forælder kan du hjælpe ved at følge med i, hvad der sker i vejledningen på skolen.
Som forælder kan du hjælpe dit barn ved at følge med i, hvad der sker i vejledningen på skolen:
Du kan læse meget mere om hvordan du kan blive dit barns bedste vejleder på hjemmesiden DitBarnsFremtid
Uddannelsesvejlederen vil støtte de valg og beslutninger, som den unge skal foretage.
Grundlaget for samtalen er blandt andet den unges overvejelser, vilkår og forudsætninger.
Målet er, at den unge foretager valg, der tilgodeser, hvad den unge vil og kan. Mange forskellige faktorer har indflydelse på, hvordan den unge selv opfatter sine forudsætninger og vilkår, drømme og erfaringer, evner og begrænsninger. I samtalen er det derfor vigtigt at afdække, hvad der kan forhindre eller udvikle den unges muligheder.
Her finder vejlederen og den unge sammen ud af, hvilke overvejelser den unge har gjort sig, og på hvilke områder vedkommende har brug for vejledning.
I løbet af vejledningssamtalen når den unge som regel frem til at se nye muligheder i sig selv og i uddannelsessystemet. På den måde får den unge et nyt perspektiv.
Vejlederen hjælper den unge med at sætte mål for fremtiden ud fra de ønsker og muligheder i uddannelsessystemet, de er nået frem til at den unge kan og vil satse på.
Når målene er sat, kan den unge og vejlederen aftale, hvad den unge skal gøre for at nå målene. De former altså sammen en handlingsplan. Den kan f.eks. indeholde at besøge uddannelsessteder, komme i praktik eller andre vejledningsaktiviteter.
Den unge og vejlederen følger til sidst op på, hvad vejledningssamtalen har ført med sig, og de opsummerer hvilke mål og hvilken handlingsplan, de nu er enige om. På den måde får den unge en oplevelse af sin egen udvikling i løbet af samtalen.
Alle unge 15 til 17-årige har pligt til at være i gang med uddannelse, beskæftigelse eller anden aktivitet. Det skal fremgå af dit barns uddannelsesplan, hvordan pligten opfyldes.
Er dit barn ikke i gang med uddannelse, kan det skyldes, at han/hun:
Hvis dit barn ikke er i gang, vil dit barns uddannelsesvejleder kontakte dig og dit barn med tilbud om vejledning, så dit barn kommer videre i enten uddannelse eller i andre aktiviteter. Ungdommens Uddannelsesvejledning sørger også for, at uddannelsesplanen justeres, så den passer til dit barns aktuelle situation, ønsker, mål, forløb, uddannelse eller erhverv.
Som forælder har du mulighed for at hjælpe dit barn. Kontakt barnets uddannelsesvejleder, hvis dit barn er ved at afbryde (eller har afbrudt) den uddannelse eller det forløb, som var aftalt i uddannelsesplanen.
Hvis du vil være sikker på, at dit barn får en erhvervspraktikplads, er det bedst, at I selv finder et sted. Det er altså en god idé, at du hjælper dit barn med at finde en praktikplads i den branche eller den specifikke virksomhed, han eller hun gerne vil afprøve. Kan det ikke lade sig gøre, hjælper uddannelsesvejlederen selvfølgelig.
Du kan hente dit barns praktikseddel ved at logge på ung.unoung.dk. Log ind med UNI-login. Under fanebladet Praktik, kan du hente en fortrykt praktikseddel. Sedlen kan dit barn have med ud når I søger erhvervspraktikplads. Når praktikken er aftalt, skal udfyldt praktikseddel afleveres til dit barns klasselærer.
Hjælp dit barn, ved at minde barnet om at overholde tidsfrister for aflevering af sedler til praktik og introduktionskurser.
Du er naturligvis altid velkommen til at kontakte dit barns vejleder, men se også uddannelsesguiden og brug evejledning.dk
Hvad skal din søn eller datter efter grundskolen?
Hvis din søn eller datter går i 9. og 10. klasse, skal tilmeldingen til ungdomsuddannelserne eller 10. klasse ske digitalt.
Valg af uddannelsesønsker og afsendelse af ansøgningen sker via optagelse.dk