Hvad skal det pædagogisk tilsyn?
Tilsynet skal sikre, at det pædagogiske arbejde udføres på en måde, som understøtter børnenes trivsel, sundhed, udvikling, læring og dannelse og som er i overensstemmelse med gældende lovgivning, kommunens strategier, politikker og prioriterede indsatser på området, samt i tråd med det enkelte dagtilbuds pædagogiske læreplan.
Tilsynet skal samtidig give dagtilbuddenes ledelse og medarbejdere mulighed for faglig sparring og dialog omkring udfordringer i forhold til det pædagogiske arbejde, og dermed understøtte udviklingen af den pædagogiske praksis.
Antal årlige tilsyn
Der udføres ét uanmeldt tilsyn i alle dagtilbud. For at sikre en løbende opfølgning på aftalte udviklingspunkter, vil der tillige være et eller flere korte opfølgende tilsynsbesøg, hvis observationer fra det årlige tilsynsbesøg giver anledning hertil.
Desuden vil forældrehenvendelser eller øvrige borgerhenvendelser kunne give anledning til opfølgende tilsynsbesøg.
Varighed
Det årlige uanmeldte tilsyn varer ca. 3-4 timer i daginstitutioner og ca. 1-3 timer i dagplejen og de private pasningsordninger og varetages af en tilsynskonsulent fra Fagcenter Børn, Læring og Uddannelse. Konsulenten observerer på praksis.
Tilsynet og rapporten
Det er dagtilbuddets arbejde med den styrkede pædagogiske læreplan, der er i fokus på det årlige tilsyn. Det drejer sig om følgende temaer:
- Børnesyn, dannelse, børneperspektiv, leg, læring og børnefællesskaber.
- Det pædagogiske læringsmiljø gennem hele dagen (aktiviteter og rutiner) - herunder også de seks læreplanstemaer.
- Børn i udsatte positioner.
- Overgang til børnehave/skole.
- Den offentliggjorte lokale læreplan og evalueringen af den.
Derudover vil tilsynskonsulenten notere det, hvis der observeres øvrige udviklingspunkter, som ikke relaterer sig til et af de overordnede emner.
For Lærkereden, som er et dagtilbud efter Servicelovens § 32, gælder det, at tilsynet har fokus på Lærkeredens beskrivelser af deres pædagogiske indsats sat i forhold til de observationer som tilsynskonsulenten gør under tilsynet. Det vil danne baggrund for dialogmødet og den efterfølgende rapport.
Under de enkelte temaer noterer tilsynskonsulenten udvalgte observationer i stikordsform med følgende overordnet vurdering:
- Nuværende pædagogisk praksis vedligeholdes.
- Der kan med fordel ske ændringer i den pædagogisk praksis.
- Der skal ske ændringer i den pædagogisk praksis.
- Påbud.
Et påbud betyder, at der skal ske ændringer i den pædagogiske praksis indenfor en tidsfrist som samtidig oplyses af tilsynskonsulenten.
Derudover beskrives de udviklingspunkter, dagtilbuddet skal arbejde videre med og der gives en samlet vurdering af, hvorvidt der skal udføres opfølgende tilsynsbesøg. Hvis et eller flere af temaerne vurderes til at en pædagogisk indsats skal tilpasses eller et påbud, vil det altid udløse opfølgende tilsynsbesøg.
Tilsynet er et øjebliksbillede – og der er opmærksomhed på det vi ser og hvad vi ikke ser. Tilsynet er altid med et udviklingsperspektiv – med fokus på hvad skal der være mere af/hvilke ændringer skal der ske i den pædagogiske praksis. Tilsynet indgår som et af en række værktøjer på vejen til udvikling og fastholdelse af højkvalitetsdagtilbud.