
De to lokale botanikere Carsten Clausen og Hans Guldager har lavet en fin gennemgang af naturindholdet i kommunens skove, enge, skrænter og kyster.
De enkelte rapporten kan læses herunder:
Floraen i Kildeskoven
Floraen i Klinteskov ved Tissø
Floraen på Bøgebjerg
Floraen på engen ved Bulbrogård-Tissø
Floraen på kyst og overdrev øst for Røsnæs Havn
Floraen på kyst og strandoverdrev ved Kystvejen-Kalundborg
Floraen på Røsnæs og Asnæs' sydvendte skrænter + planteliste
Floraen på Ørnebjerg
Floraen ved Fugledegård-Tissø
Kystskoven ved Kalundborg
Møllebakkens Flora
Troldbjergskoven
Værslev Præsteskov
Værslevstien
Kildeskoven kan spores tilbage til 1918, hvor tilplantningen på arealet blev sat i gang for at hindre sandflugt. Der er sidenhen blevet plantet af flere omgange. Skoven har i dag et ganske fint naturindhold.
De to bassiner i den nordlige del af skoven blev i perioden fra ca. 1900 - 1958 brugt som vandmagasin til damplokomotiver på Kalundborg Station, da der med højdeforskellen kunne leveres nok vand med tilstrækkeligt vandtryk. Vandet blev ledt til stationen via et ca. 1,5 km langt rør, der stadig er synligt i skoven.
Kilderne har skåret dybe slugter i terrænet gennem Kildeskoven. Det vestlige bassin får vandet fra Bredekilde mens det østlige bassin får vand fra mosen ved Skolen på Herredsåsen, via et rør under Bakkehaven.
Brug gerne skoven - slid gør ikke noget. Der er fri færdsel over alt, da det er en offentlig skov ejet af Kalundborg Kommune, men bliv helst på stien i fuglenes yngletid i forsommeren, så du ikke forstyrrer bl.a. spurvehøgen, når den ligger på rede.
Kildeskoven er en urørt skov - måske synes du, at den virker rodet. Men det er godt for naturen, dyrene og planterne. Man kan sige "vi roder med vilje" - vi fjerner således kun væltede træer og nedfaldne grene hvis de udgør en fare, da døde træer og grene som ligger og forgår, er godt for at vi kan bevare en mangfoldig skov.
Gråellen ved den sydligste bro er af Danmarks Naturfredningsforening udpeget som evighedstræ nr. 5.
Der motioneres i området, hunde luftes, og hele familien kan bruge området som udflugtsmål.
Møllebakken er et traditionsrigt sted, hvor den nu nedlagte Møllebakkepavillon har dannet ramme om forlystelser i generationer. Navnet Møllebakken kendes så langt tilbage som i 1442, og Kalundborg Lokalarkiv fortæller mere om stedet.
Møllebakken er - foruden det rekreative - kendt som cirkusplads og som ramme om sommerens friluftsteater.
Kalundborg Kommune indeholder store og forholdsvis intakte naturområder, hvor der findes en række sjældne og truede dyre- og plantearter.