Børn, unge og familie
Studievalgsportfolien er et værktøj for dig i 8. til 10.klasse. Værktøjet samler dine overvejelser i forbindelse med forskellige vejledningsaktiviteter i skolen. Det er blandt andet introduktionskurser i 8. klasse, kollektiv vejledning, undervisning i emnet ”Uddannelse og job” og andre aktiviteter, som giver dig indsigt i de forskellige uddannelsesmuligheder.
Studievalgsportfolien skal hjælpe dig med at træffe dit uddannelsesvalg.
I bund og grund handler studievalgsportfolien om at koble dine vejledningsaktiviteter med dit uddannelsesvalg. Arbejdet med studievalgsportfolien skal bidrage til at du kan se og skabe sammenhæng mellem skole, uddannelsesvalg og arbejdsmarked.
Her kan du læse mere om vejledningsaktiviteter i 7. til 10. klasse. Du kan bl.a. finde info om erhvervspraktik, introkursus og brobygningsforøb i folkeskolen.
Hvis du har afbrudt din uddannelse eller er i gang med en anden aktivitet end uddannelse, skal du have opdateret din uddannelsesplan. Dette hjælper din uddannelsesvejleder dig med.
Her kan du læse om UU-vejledning, hvis du er gået ud af folkeskolen.
Alle unge skal have en aktuel uddannelsesplan.
I 9. og 10. klasse udarbejder du en uddannelsesplan i samarbejde med din uddannelsesvejleder. Den bliver sendt sammen med en tilmeldingsblanket til den ungdomsuddannelse, som du søger ind på efter 9. eller 10. klasse.
I uddannelsesplanen fortæller du:
Du kan også vedhæfte din Studievalgsportfolio til din tilmelding.
eVejledning er et tilbud til alle, der har brug for vejledning om uddannelse og job. De vejleder via chat, telefon og mail og har tilbud om digitale tema-møder.
Når du i grundskolens 9. klasse skal tilmelde dig en ungdomsuddannelse eller 10. klasse, sker det elektronisk via optagelse.dk.
Forinden tilmelding på optagelse.dk har du givet skolen besked om hvilken type ungdomsuddannelse du vil søge efter 9. klasse og din skole har leveret oplysninger om din uddannelsesparathed til UU-vejlederen.
På optagelse.dk finde du mere information om digital ansøgning til ungdomsuddannelse eller 10. kl., som skal sendes senest 1. marts.
På UddannelsesGuiden finder du Video-guider, som viser dig og dine forældre hvordan ansøgning til ungdomsuddannelse eller 10. kl. skal foregå.
Har du spørgsmål kan du kontakte din UU vejleder eller eVejledningen. eVejledning er et tilbud til alle, der har brug for vejledning om uddannelse og job. De vejleder via chat, telefon og mail og har tilbud om digitale tema-møder.
Så bør du tage en snak med din uddannelsesvejleder.
Der er mulighed for på en alternativ måde at få din afgangseksamen fra folkeskolen og komme i gang med en ungdomsuddannelse.
Der findes mange forskellige ordninger og særlige forløb, som kan skræddersys til lige præcis dig. Forløb, som kan give dig motivationen tilbage, og som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du er god til, og hvad du gerne vil uddanne dig som og arbejde med i fremtiden.
Alle unge har ret til en ungdomsuddannelse.
Ungdommens uddannelsesvejledning tilbyder vejledning til børn og unge, der gennem store dele af deres skoleforløb modtager specialundervisning, fx i specialklasser og specialskoler, særlige vejlednings- og uddannelsesforløb. I vejledningen tages der hensyn til den unges hele livssituation.
Målet er, at der på udskolingstidspunktet foreligger en uddannelsesplan for elevens mulige videre uddannelse eller beskæftigelse. Der samarbejdes tæt med forældre samt fagpersoner som socialrådgivere, psykologer og konsulenter.
I vejledningen indgår følgende:
Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)
STU-uddannelsen – dvs. en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse kan være en mulighed for unge under specialvejledningsområdet.
Kontakt Ungdommens Uddannelsesvejledning, hvis du vil i kontakt med en specialvejleder.
Går du på en ungdomsuddannelse i Holbæk, Odsherred eller Kalundborg og har du behov for at tale med en psykolog kan du kontakte UPCN, som er et psykologtilbud til unge, der har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Regions Sjællands uddannelseshæfte Karriereguiden giver dig inspiration og overblik over de mange forskellige ungdomsuddannelser.
De trykte guider for 2020-2021 er sendt til skoler og vejledningscentre i uge 33/2020.
Du kan læse og downloade guiderne på nedenstående links: