Bynær Havnepark i Kalundborg
Kommunalbestyrelsen har i forbindelse med vedtagelse af Kommuneplanen vedtaget, at arealerne i den gamle Vesthavn ændres fra havne-/erhvervsarealer til arealer, som har en mere offentlig karakter for at understøtte udviklingen af Kalundborg by samt kobling mellem by og havn. I kommuneplanen nævnes at områdets anvendelse skal ændres til havnepark som et offentligt rekreativt område med publikumsorienterede funktioner.
Det er et ønske, at dette bynære havneareal bliver en integreret del af byen med mulighed for et offentligt rum, hvor publikum kan komme helt ud til havnefronten. Dette tiltag er en indsats, som skal være med til at gøre det mere attraktivt for bosiddende, tilflyttere og ikke mindst turister.
Som beskrevet i ovenstående er der i kommuneplanen et ønske om at etablere en havnepark. De første ideer til kommuneplanen om hvordan denne kunne se ud er forelagt uden at der er truffet endelige eller meget præcise beslutninger.
I forbindelse med at Kommunalbestyrelsen i budgettet har afsat midler til havneparken, skal arbejdet med afsøgning af muligheder påbegyndes, og forslag til hvordan den bynære havnepark i samspil med Kalundborg by skal udvikles og organiseres. Der er og vil også være flere initiativer som gerne vil inddrages og være med i dialogen omkring denne udvikling.
- I budget 2015 er der afsat 750.000 kr. til bynær havnepark. Pengene afsættes alene til undersøgelse og projektering af mulighederne
- Der skal nedsættes en styregruppe med 7 kommunalbestyrelsesmedlemmer
- Siloen i området er ved at blive revet ned (sat i gang af Kalundborg Havn)
- Der vil blive afholdt borgermøder (status, forslag og indsamling af ideer)
- Der udarbejdes et kommissorium for styregruppen
- Der skal nedsættes en egentlig projektorganisation med deltagere fra forskellige administrative områder
Mere havnepark i Kalundborg i 2018 og frem
Eksperimenterende, midlertidig, og med en legende, samskabende tilgang. Sådan startede Kalundborg Havnepark.
Nu er planerne for den næste ambitiøse opbygning af endnu mere havnepark klar. Projektet har et samlet budget på 120 mio. kr. - Vi prioriterer, at Havneparken bliver en attraktiv del af byen med masser af liv og lokalt engagement.
Det kræver to ting: Finansiering af de fysiske rammer og borgernes lyst til at fylde dem ud. Kommunalbestyrelsen vil afsætte ca. 80 mio. kr. til havneparkens opbygning, og det er ambitionen at få yderligere 40 mio. kr. i ekstern finansiering.
Borgere, virksomheder og foreninger har deltaget aktivt i projektet med input, evalueringer og konkret virkelyst. Senest har projektet fået et sponsorat fra Novo Nordisk til et 81 kvadratmeter stort sejl, der skal fungere som overdækning af scenen, der også fungerer som terrasse med siddemøbler, når der ikke er arrangementer.
Kunne det ikke gå lidt hurtigere?
Siden 2015, da siloen på havnefronten blev revet ned, er samarbejdet mellem kommunen, borgere og foreninger blevet stærkt, og der er blevet afprøvet forskellige ting i Havneparken. Men Kommunalbestyrelsen bliver ofte spurgt, hvorfor det ikke går hurtigere med at få bygget en færdig havnepark. - Havneparken er din, min og alles, og det har været vigtigt, at vi i første fase har kunnet lytte, lære og lave om, så Havneparken bliver et byrum og en ramme, vi alle sammen har lyst til at bruge.
Alle vores erfaringer og brugernes input er tygget igennem - og resultatet er en ambitiøs plan for den næste udvikling og udvidelse af Havneparken, som folder sig ud i 4 konkrete ind-satsområder.
I den samlede plan indgår fire delprojekter med hver sin tidsplan, som blandt andet tager højde for, at Havneparken skal kunne bruges i sommerhalvåret.
Efter planen realiseres de fire delprojekter i etaper frem mod 2022.
Projektet vil skridt for skridt etablere en havnepark med plads og faciliteter til masser af aktiviteter, og som vil binde vand og by sammen.
De 4 delprojekter
-
Frem til midten af maj 2018 forbedrer vi den centrale plads.
Der arbejdes for at løfte områdets kvalitet i både indretning og inventar.
Området indrettes med mere græs og flere siddepladser, hvor man kan nyde en is fra den kommende isbod, drikke en kaffe fra den kommende kaffebod, mens børnene leger på en ny, flot legeplads med legeredskaber i hav-tema.
Boderne på pladsen erstattes med nye, pænere boder med flere anvendelsesmuligheder, og vi forbedrer scenen, der også fungerer som terrasse, når der ikke er sceneshows. Blandt andet har Novo Nordisk sponsoreret et 81 kvadratmeter stort sejl, der skærmer mod stærk sol og sommerbyger.
Der kommer flere legeelementer, som indbyder til at bruge pladsen for alle aldre. Herunder petanque, bordtennis og bordfodbold.
Samtidig er der fokus på tryghed og lyssætning, som derfor også styrkes på pladsen.
-
Vandkanten
Ambitionen er at udvikle havneparken endnu mere, så vi for alvor bringer vandet ind til byen og byen ned til vandet.Efterår/vinter 2018-2019 etablerer vi en havnepromenade, nye kajkanter med siddepladser og en terrasse ned til vandet, hvor man kan stikke fødderne i vandet, når det bliver forår 2019.
I årene 2019-2022 arbejder vi videre på vandsiden med moler, der skaber et roligt havnebassin og en ny skibbro i forlængelse af Skibbrogade, der binder by og havn endnu tættere sammen i ét forløb. Havnen skal skabe adgang til byens brugere kan komme til vandet. Samtidig skal der sikres plads til vandsport, lystsejlere og skibe i forskellige størrelser.
-
Aktivitetszonen
I aktivitetszonen, som er den østligste ende af Havneparken, rydder vi op og river gamle ser-vicebygninger ned, så der bliver plads til nye aktiviteter.I de nye bygninger, vil vi over de kommende år indrette til ophold og aktiviteter, ligesom der indrettes lokaler til en café med terrasse mod vandet.
Vi forventer, at aktivitetszonen vil sikre, at der er liv og aktivitet på havneområdet hele året rundt.
Dette område har en længere tidshorisont i forhold til konkrete udviklingsinitiativer.
-
Pakhuset
Vi vil forandre det gamle pakhus, så det også kan blive et sted, hvor en masse aktiviteter sam-les. Vi søger i øjeblikket ekstern finansiering til projektet.
Nedrivning af silo
Som den anden silo i Kalundborg by blev Siloen ved havnen opført i 1958. Den første lå på S.P. Jensens arealer og blev sprængt bort da Føtex blev bygget.
Her kan du se et billede fra toppen af Siloen lige efter at siloen var færdigbygget

Foto: Henry Frederiksen (Tryk på billedet for at se det i stort format)
Grunden, hvor siloen står, ejes af Kalundborg Havn og har i mange år været udlejet til DLG, som byggede siloen.
Nu er arbejdet i gang med at rive siloen ned. Dette arbejde foretages af nedrivningsfirmaet G. Tscherning A/S
Du kan her læse pressemeddelelser udsendt af G. Tscherning

(Siloen ved Kalundborg Havn)

(Siloen før nedrivning)

(1. dag nedrivning)
Inddragelse
Kalundborg Kommune vil gerne takke for et godt borgermøde den 14. april 2015 hvor mange debatter og idéer blev vendt i en særdeles positiv- og produktiv stemning. Der er i forløbet indkommet 119 idéer og forslag til fremtidige funktioner i den bynære havnepark.
Kalundborg Kommune har gennemgået de indkomne idéer fra bl.a. borgermødet, hjemmeside og dialog. Alle forslag og idéer er drøftet og samlet i et fælles idékatalog, som skal anvendes i den videre planlægning af områdets udvikling. For at give et indblik i de idéer og forslag som er blevet indleveret, har vi udarbejdet et idékatalog som indeholder en beskrivelse af de hovedtemaer forslagene indeholder. Idékataloget indeholder også eksempler på konkrete forslag. Det skal understreges at de medtagne forslag i kataloget er udvalgt ud fra en tanke om at gengive et repræsentativt billede af alle forslag og derfor ikke skal opfattes som retningsgivende for de fremtidige funktioner.
Den videre proces
Kalundborg Kommune fortsætter den inddragende proces og vil senere i juni måned indkalde til den første workshop hvor alle idéer og forslag vil indgå i en videre bearbejdning. Det forventes at denne workshop afholdes umiddelbart efter sommerferien (august måned). Deltagere fra borgermødet, som tilføjede deres kontaktoplysninger, vil blive inviteret direkte til workshoppen. Derudover bliver øvrige nøgleinteressenter også inviteret for at indgå i den fremtidige arbejdsproces.
Det anbefales at holde sig orienteret på kommunens hjemmeside hvis man ønsker at medvirke i den kommende proces og deltage i arbejdet på de fremtidige workshops.
Er der yderligere spørgsmål til projektet og det videre forløb kan man skrive til havnepark@kalundborg.dk
Idékatalog
Kalundborg Kommune har gennemgået de indkomne idéer fra bl.a. borgermødet, hjemmeside og dialog.
For at give et indblik i de idéer og forslag som er blevet indleveret, har vi udarbejdet et idékatalog som indeholder en beskrivelse af de hovedtemaer forslagene indeholder. Idékataloget indeholder også eksempler på konkrete forslag.
Det skal understreges at de medtagne forslag i kataloget er udvalgt ud fra en tanke om at gengive et repræsentativt billede af alle forslag og derfor ikke skal opfattes som retningsgivende for de fremtidige funktioner.
Du kan dog også læse alle forslag i et samlet dokument
Borgermøde
Tirsdag den 14. april blev første borgermøde om Bynær Havnepark afholdt i Kalundborg Hallerne.
300 borgere skabte en god indledende ramme omkring projektet som skal arbejde hen mod en Bynær Havnepark i Kalundborg by, når siloen på området er væk.
Først i slutningen af 2016 skal der træffes beslutning om, hvad Kalundborgs kommende bynære havnepark skal indeholde.
Indtil da skal alle gode ideer og forslag på bordet.
Alt er åbent for det 15.000 kvadratmeter store område, hvor siloen er på vej væk. Når DLG-siloen på havnen er væk, bliver der mulighed for aktiviteter af midlertidig karakter på grunden.
Muligheder som måske, måske ikke, bliver permanente.
Borgermøde
Borgmester Martin Damm bød velkommen og borgerne havde efter oplæg om projektet mulighed for at tegne deres idéer, til hvad den bynære havnepark kunne indeholde, og hvor man bagpå kunne skrive sine overvejelser.
Næsten alt kan være en god idé. Det eneste der er besluttet er at der ikke må bygges i højden.
2015 skal bruges til inddragelse og planlægning af, hvad man skal bruge de 15.000 kvadratmeter på den gamle vesthavn til.
Der er både nedsat en administrativ samt politisk styregruppe.
Her kan du læse og se medieklip fra borgermødet.
Workshop
I forlængelse af de mange gode ideer vi modtog ved borgermødet den 14. april 2015 og den efterfølgende periode, har Kalundborg Kommune afholdt to workshops, hvor forslagene blev yderligere bearbejdet.
Dialogrupper med borgere
Kalundborg Kommune ønsker at skabe en særlig inddragende proces omkring den kommende Bynære Havnepark og workshopforløbet som blev afholdt i uge 34 er et eksempel herpå.
Kalundborg Kommune arbejder ud fra en tanke om at gå fra "inddragelse" til "deltagelse".
Dvs. at borgerne nu får en særdeles aktiv rolle i idéudviklingen, som en naturlig forlængelse af borgermødets mange gode forslag fra april måned.
Forinden workshoppen var der dannet 4 temaer, som blev identificeret ud fra alle indkomne ideer siden borgermødet:
- Rekreative byrum
- Bevægelsesaktiviteter
- Turisme- og kulturaktiviteter
- Service- og havneaktiviteter
Ud fra hvert tema blev der på workshoppen dannet 8 dialoggrupper, som arbejder videre med de forskellige funktioner/aktiviteter.